román-magyar szótár


keresés a szótárban


HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ


A kívánt román szó magyar megfelelőjének megtalálásához írja be a szót a keresőbe. A szótár az ékezetek nélküli szavakra is keres, a Vegye figyelembe az ékezeteket box bejelölése azonban pontosabb keresést eredményez. Ha gépén nem található román karakterkészlet, a keresőben lévő ă â î ş ţ betűkre kattintva beszúrhatja őket.

A keresőben kiválaszthatja, hogy csak szavakban, vagy kifejezésekben is keresni akar. A Bármilyen egyezést bejelölve a szótár kiad minden olyan találatot, amelynek része a keresett szó (például a clar szóra a declaraţie-t). Szó eleji egyezésre kattintva azok a találatok jelennek meg, amelyeknek eleje azonos a keresett szóval (clar-clarinet). Pontos keresés esetén csak a keresett szó jelenhet meg, bővítményei már nem.

Ha a magyar jelentésekben szeretne keresni, a szó beírásával minden olyan szómagyarázat megjelenik, amelyben megtalálható a keresett szó.

A szótárban használt rövidítések jelentését megtalálja a baloldali menüsorban található Rövidítésjegyzékben.

Amennyiben nem talál egy szót szótárunkban illetve javasolni szeretné egy új szó felvételét, kattintson a jobboldalon látható Nem találom ezt a szót ikonra. Ha egyéb észrevétele van a szótárral kapcsolatban, írjon mailt a baloldali menüsorban található Észrevételem van menüpontra kattintva.